Na Zamagurských folklórnych slávnostiach sa predstaví viac ako 800 účinkujúcich

20.05.2010 Stará Ľubovňa

Červený Kláštor 20. mája (TASR) – Uvítacím programom sa začne v piatok (21. 5. ) podvečer v Kultúrnom dome v Spišskej Starej Vsi 34. ročník Zamagurských folklórnych slávností (ZFS), ktoré vyplní ľudová hudba, ...
Počas celého víkendu vystúpi viac ako 800 účinkujúcich a 24 remeselníkov.
Uvítanie sa bude niesť v znamení 30. výročia založenia zamagurského folklórneho súboru (FS) Maguranka a menšinovej ľudovej kultúry pod Tatrami. Po oficiálnom otvorení sa môžu návštevníci tešiť na večerný koncert skupiny Desmod v amfiteátri v Červenom Kláštore.
Riaditeľ Podtatranského osvetového strediska v Poprade Ladislav Havlík uviedol, že slávnosti budú veľmi zaujímavé, počas troch dní sa v Červenom Kláštore predstavia FS z Ružomberka, Bratislavy, Liptova, Spišskej Starej Vsi, Popradu, Štrby, Kežmarku i Prešova. „Zo zahraničia k nám prídu Mali Šwarni z Nowého Targu, okrem nich FS zo Szczanice, FS z Uherského Brodu z Českej republiky a FS Taoba z Gruzínska, “ konkretizoval Havlík. Predstaví sa aj rómsky FS Loli Roklica z Veľkej Lomnice.
Trh ľudových remesiel sa začne v sobotu, počas neho sa predstaví tradičná kultúra Malopoľského vojvodstva a návštevníci budú môcť obdivovať umenie rezbárov, drotárov, výšivkárov, keramikárov, ale i tkáčov z Poľska. Netradičnou súčasťou ZFS je aj splav Dunajca, v sobotu (22.5. ) poobede sa budú účinkujúci plaviť po rieke na pltiach.
Na ZFS oficiálne otvoria aj Dni tradičnej kultúry na Slovensku. „Počas otvorenia sa ako hlavný región tohto ročníka predstaví Liptov a jeho ľudové umenie, “ priblížil riaditeľ.
ZFS majú nadregionálny charakter a patria medzi päť najväčších folklórnych podujatí na Slovensku. Počas posledných dvoch ročníkov organizátorom neprialo počasie, v tomto roku však veria, že máj k nim bude zhovievavý.
 

Vyberte región